SANKAŠKA SEKCIJA ŠD PODLJUBELJ

AKTUALNO

Svetovni članski Pokal

Laas / 10. februar 2021 /18:55 –  Zadnjo tekmo Svetovnega pokala je spremljalo močno sneženje. Tekmovalci iz dvanajstih držav so se pomerili v dveh vožnjah. Matevž je tekmo končal na 16.mestu, Vid pa na 21.mestu. Zaradi bolečin v kolenu na tekmi ni nastopila Nika Nemec.

Bine in Blaž Mekina (SAK Jesenice) sta si delila 14.mesto, Nuša Šubic (SAK Idrija) je bila 22. Dvosed Mekina/Mekina je osvojil 10.mesto.

Za skupni seštevek pokala je štelo 6 tekem. 1. in 2. tekma sta bili v Winterleitnu (AUT), 3. in 4.  v Passeieru (ITA) in zadnji dve v Laasu (ITA). Prioriteta naših tekmovalcev je seveda udeležba na mladinskih tekmovanjih. V kolikor jim koledar tekmovanj dovoljuje, pa se udeležijo tudi tekem v članski kategoriji, saj jim le te predstavljajo odličen trening. V skupnem seštevku je Matevž (z udeležbo na štirih tekmah) dosegel 20.mesto, Nika (z udeležbo na treh tekmah) 25.mesto in Vid (z udeležbo na dveh tekmah) 32. mesto.

Slike iz Laasa si lahko pogledate v Galeriji. Vsi rezultati pa so zbrani v zavihku Rezultati.

Danes se je naša ekipa že preselila v Umhausen, kjer bo ta konec tedna potekalo Svetovno člansko prvenstvo.  Jutri jih čaka ponovno testiranje (Corona-19). V petek imajo uradni trening. V soboto, 13.2.2021, imajo tekmo ženske (11:40  – prva vožnja, 13:30 – finalna vožnja). Moški pa se bodo pomerili v nedeljo (9:30 – prva vožnja, 11:30 – finalna vožnja). V nedeljo bo ob 13:30 na sporedu še ekipna tekma.  Več podatkov lahko poiščete na uradni spletni strani mednarodne sankaške zveze FIL.  Prvenstvo si bo mogoče ogledati v živo.

Laas / 10. februar 2021 / 06:55 –  Na isti progi kot včeraj bo  danes potekala zadnja tekma svetovnega pokala. Tekmo si lahko ogledate v živo  ⏰🎥📺:

 • 9:00 prva vožnja moški
 • 10:00 prva vožnja ženske
 • 10:45 finalna vožnja moški
 • 11:30 finalna vožnja ženske
 • 12:30 prva vožnja dvosed
 • 13:30 finalna vožnja dvosed

Vid ima štartno številko 5 (nastopil bo 4.), Matevž 14 (nastopil bo 13.) in Nika 7 (štartala bo 6.). Glede na štartne številke bodo štartali pomešani. Zarade corona ukrepov so obdržali včerajšnje štartne številke, skupna razvrstitev pa se je po 5.tekmi nekoliko spremenila. Držimo pesti, da so Nikine bolečine v kolenu znosne in bo lahko nastopila na tekmi.

🇸🇮 tekmovalci so še: 3 Nuša Šubic, 16. Bine Mekina in 18. Blaž Mekina. Brata Bine in Blaž bosta nastopila tudi v kategoriji dvosedov.

Tekmovalci so včeraj analizirali svoje vožnje. Točno se zavedajo napak, ki so jih napravili. Danes bodo poskušali te napake popraviti in svoj čas tako še izboljšati. Držimo pesti 👊✊🤞 za 🇸🇮 tekmovalce, še posebej pa za Niko, Matevža in Vida!!! SREČNO!

9. februar 2021 / 15:55 –  Na južnem Tirolskem , v bližini mesteca Laas, je danes potekala 5. tekma svetovnega pokala v sankanju na naravnih progah. Najprej nekaj podatkov o sami progi:

 • Štart se nahaja na nadmorski višini 997,5 m, cilj pa na 886,8 m. Višinska razlika tako znaša 110,7 m.
 • Proga je dolga 859 m.
 • Njen povprečni naklon znaša 12,8%.
 • V ciljni ravnini lahko tekmovalci presežejo hitrost 90 km/h.

Na tako hitri progi in v hudi članski kategoriji so naši mladinci hrabro zastopali barve Slovenije. Nika Nemec je nastopila z bolečinami v kolenu (poškodba z včerajšnjega treninga) in s časom 1:10.41 osvojila 21.mesto. Vid Kralj je bil 16., Matevž Vertelj pa 20.

Med moškimi je slavil Tomas  Kammerlander (AUT), drugo mesto sta si delila Alex Gruber (ITA) in Michael Scheikl (AUT). V ženski kategoriji je zmagala Evelin Lanthaler (ITA), druga je bila Greta Pinggera (ITA) in tretja  Tina Unterberger (AUT).

Jutri ponovno držimo pesti.

8. februar 2021 – V italijanskem Laasu bosta 9. in 10.2.2021 potekali 5. in 6. tekma  Svetovnega pokala (člani) v sankanju na naravnih progah. Peta tekma bo v torek, 9.2.2021, ob 10:00. Šesta tekma pa se prične v sredo, 10.2.2021, ob 9:00. Barve Slovenije bodo iz Podljubelja zastopali Nika Nemec, Matevž Vertelj in Vid Kralj. Kot sem omenila že na prvih dveh tekmah so vsi trije tekmovalci mladinci,  a se bosta kljub temu pomerila v članski konkurenci.

Tekmi lahko spremljate v živo (Live Streaming).

9.2.2021 ob 10:00

10.2.2021 ob 9:00

Več informacij najdete na uradni strani mednarodne sankaške zveze (FIL), kjer bodo objavljeni tudi rezultati.

Trenutne razmere na naravni sankaški progi Zelenica:

sankališče

NI UREJENO

Kratka zgodovina

V Podljubelju se je sankanje kot šport začelo uveljavljati že davnega leta 1904, ko je nekaj tržiških športnikov začelo organizirati razna sankaška tekmovanja na progi Ljubelj-Sv.Ana, kjer so se sankaške tekme odvijale po vijugasti makadamski cesti z vrha starega mejnega prehoda Ljubelj. V tem času so tržiški športniki ustanovili Rodelklub Tržič. Domačini so sprva stali ob strani, saj so menili, da je sankanje zgolj otroška igra, vendar so se tržiški sankači kmalu začeli udeleževati tekmovanj, kjer so dosegali zavidljive rezulate. Leta 1923 je Anton Jelenc zbral Športnike in sklical ustavni občni zbor, na katerem so ustanovili Športni klub Tržič. V omenjenem Klubu je delovalo več sekcij, poleg sankaške še smučarska, lahkoatletska in kolesarska. Sankanje je v okviru omenjenega društva delovalo dolga leta (Jože Romšak, Sv. Ana pod Ljubeljem, str.190).

Leta 1998 je bil v Podljubelju ustanovljen Sankaški klub Podljubelj. Prvi predsednik je bil Jože Romšak, potem Darja Govekar. Zanimanje za rekreativno sankanje je postalo veliko, zato e se prirejala številna lokalna tekmovanja, na katerih je včasih sodelovalo tudi več sto domačinov.  Z organiziranim delom, predvsem z mlajšo selekcijo, je tudi tekmovalno sankanje na naravnih progah doseglo velike uspehe tako na domačem terenu kot tudi v tujini. Vrhunec uspehov je nedvomno zmaga v svetovnem pokalu sankanja na naravnih progah, ki ga je leta 2003 v Olangu v Italiji dosegel Borut Kralj. Veselje v Podljubelju je bilo nepopisno, prav tako tudi sprejem in veselo druženje v krajevni dvorani (Jože Romšak, Sv. Ana pod Ljubeljem, str.192 in 193).

Slabe zimske razmere (pomanjkanje snega) so botrovale krizi v sankanju. Tekmovalci niso imeli možnosti treniranja na domačem terenu, sledil je upad tekmovalcev in Sankaški klub Podljubelj je prešel v nekaj letno mirovanje. Leta 2017 se je Sankaški klub pripojil uspešnemu športnemu društvu Podljubelj. In prav pod okriljem Športnega društva Podljubelj se je sankačem uresničila dolgoletna želja o svoji lastni sankaški progi.

Poročalli smo

Mladinsko Evropsko prvenstvo

1. februar 2021 / 17:00 – Na isti progi, kot je včeraj potekala 4.tekma Mladinskega Svetovnega Pokala, je danes potekalo Mladinsko Evropsko prvenstvo. Ob praktično enakih časih vodilnih, sta Nika in Vid naredila velik napredek v času. Nika je bila danes (skupni čas obeh vožnej) hitrejša za 2.27, Vid pa kar za dobrih 7 sekund (7.67).

Mladinsko Evropsko Prvenstvo v 🇮🇹 Jaufentalu so Šentančani danes zaključili na:
 • 14. mestu Nika Nemec,
 • 15.mestu Matevž Vertelj in
 • 17.mestu Vid Kralj.
BRAVO!!! Dekle in fanta so na pravi poti. Samo tako naprej! Tako se je zaključila nekoliko nenavadna mladinska sezona. Zapomnili si jo bodo po številnih testiranjih (Covid19) in mehurčkih. Cilj prihodnje sezone pa je izboljšanje rezultatov… Mogoče preboj med 10…

Mladinski Svetovni pokal

31. januar 2021 / 18:00 – Zadnja tekma Mladinskega svetovnega pokala je potekala v Jaufentalu (Italija). Proga je zelo zahtevna in je na žalost terjala tudi nekaj poškodb, k sreči ne v našem taboru. Na četrti tekmi je Nika osvojila 17.mesto, Matevž  24.mesto  in Vid 35.mesto. V skupni razvrstitvi pokala (vse 4 tekme) je bila Nika 14., Matevž 22. in Vid 31.

10. januar 2021 / 14:40 – Tudi tretja tekma je za našimi tekmovalci. V zelo hladnem Umhausnu je Nika Nemec osvojila 11.mesto. Matevž  Vertelj je bil po prvi vožnji 18., v drugi vožnji je izgubil dve mesti in tekmo končal na 20.mestu. Vid Kralj pa je bil po prvi vožnji 23. Tudi on je v drugi vožnji izgubil 1 mesto in tako končal na 24.mestu.

7. januar 2021 / 8:40 – Prvi dve tekmi Mladinskega svetovnega pokala sta za našimi tekmovalci. V mrzlem in zimskem Winerleitnu je bila Nika dvakrat sedemnajsta, Matevž pa prav tako dvakrat dvajseti. Debitant Vid je iz vožnje v vožnjo napredoval in postavljal vse hitrejše čase. Za Vida je bila tekma psihično naporna, saj je bila to prva vožnja po hudi poškodbi in za nameček še na isti progi, kjer se mu je lansko leto pripetila nesreča. Spoprijemal se je s strahom, ki je iz vožnje v vožnjo kopnel. Tako je bil Vid na prvi tekmi 33., na drugi pa 29..

V teh časih pa ni uspeh samo mesto uvrstitve na tekmovanju. Velik stres so testiranja, tako da iz tekme v tekmo ne vedo ali bodo sploh lahko tekmovali. Čas preživljajo v tako imenovanem mehurčku, izolirani od ostalih tekmovalcev. Če so na testiranjih negativni, dobijo okrog roke bel trakec in ta jim omogoča gibanje. Na primer brez trakca ne smejo iti niti na stranišče. Čas v hotelu izkoristijo za pripravo sani in učenje na daljavo. Joža Marn svoje bogato znanje z veseljem prenaša na mlajše rodove. Šola na daljavo pa je za Niko, Matevža in Vida sedaj en velik plus. Včasih so morali gradivo priskrbeti sami, v času šolanja na daljavo pa jih v kanalih čaka vse lepo pripravljeno.

Včeraj je Matevž postal polnoleten. Svojih 18 let je praznoval na drugačen način kot njegovi sovrstniki. Po tekmi so se odpeljali v  500 kilometrov oddaljen Umhausen, na prizorišče naslednje tekme. Danes bodo izkoristili prost dan za trening. Tudi v petek bodo imeli prosti trening na progi v nekoliko oddaljenem Navisu. Tako bodo zelo učinkovito izkoristili prosta dneva. V petek popoldan ima celotna ekipa zopet testiranje, potem pa jih v soboto čaka uradni trening in v nedeljo tekma.

4. januar 2021 / 18:40 – V nedeljo (3.1.21) so Nika Nemec, Matevž Vertelj in Vid Kralj odšli na tekme Mladinskega svetovnega pokala.

V soboto so morali najprej opraviti testiranje za potrditev okužbe z virusom SARS-CoV-2. V nedeljo so imeli znova testiranje v Avstriji. Ponovno so bili vsi negativni, kar jim omogoča nastop na prvenstvu. Sedaj so v tako imenovanem mehurčku. 

Prva tekma bo jutri, 5.1.2020 ob 9:30 v Winterleitnu. Tudi druga tekma bo v Winterleitnu in sicer že naslednji dan, 6.1.2020. V sredo se bodo po tekmi premaknili na novo prizorišče, v Umhausen, kjer bodo imeli v nedeljo (10.1.21) tretjo tekmo. 

Danes so opravili dve trening vožnji. Nika je bila sedemnajsta. Matevž je dosegel 18. čas. Vid debitira pri mladincih. Njegova poškodba je sanirana, zaupanja pa še ni. Trening je tako končal na skromnem 37.mestu.

Svetovni pokal

20. december 2020 / 19:20  – Na drugi tekmi svetovnega pokala ( ki je prav tako potekala v Winterleitnu) je bila Nika 14., Matevž pa 16. V moštveni vožnji sta 6.mesto zasedla Nika in Blaž.

17. december 2020 / 16:15 – Po tekmi sta Nika in Matevž povedala: 

” Čuden začetek sezone. Tekma je praktično prva vožnja. Nimam še pravega občutka na saneh, pravega položaja. V sami vožnji večjih napak ni bilo, hitrosti pa tudi ni bilo prave. Čas bo potrebno izboljšati. Kljub temu, da sem jutri prost, bom šel na progo. S trenerjem bova pogledala vožnje ostalih tekmovalcev (dvosedov in žensk) in mogoče dobim kakšno idejo kaj izboljšati pri svoji vožnji.” Matevž Vertelj

” Z rezultatom sem zelo zadovoljna. Moj zaostanek za vodilnimi bom poskušala zmanjšati. Potrebujem še nekaj zaupanja v svoje vožnje. Želim odpeljati vožnjo brez napak, tako kot se dogovoriva s trenerjem.” Nika Nemec

Trener Joža Marn je, glede na trenutne  razmere, z vožnjami tekmovalcev zadovoljen. Se pa zaveda, da bo potrebnega še veliko dela. Imajo zastavljene cilje in izdelan načrt, kako te cilje doseči. Motivacije in optimizma v ekipi ne manjka. To pa je zelo pomembno, saj so na tekmi v tako imenovanem mehurčku in nimajo stika z ostalimi reprezentancami.

17. december 2020 – Prvo tekmo svetovnega pokala v Winterleitnu (AUT) je Nika Nemec zaključila na 15.mestu, Matevž Vertelj pa na 17.mestu. 

16. december 2020 – Uradni trening

15. december 2020 – V avstrijskem Winterleitnu bo od 16.12. do 19.12.2020 potekal svetovni pokal v sankanju na naravnih progah. Prva tekma bo 17.12.2020 ob 9:30. Druga tekma pa se prične v soboto, 19.12.2020, ob 10:00. Barve Slovenije bosta iz Podljubelja zastopala Nika Nemec in Matevž Vertelj. Oba tekmovalca sta sicer mladinca,  a se bosta kljub temu pomerila v članski konkurenci. Poleg tega pa je Corona preprečila vse treninge in bo tekma njuna prva vožnja na tekmovalnih saneh v tej sezoni. 

V PODLJUBELJU DRŽIMO PESTI ZA ČIM VIŠJO UVRSTITEV NIKE IN MATEVŽA!

Nika in Matevž se nam bosta iz Winterleitna tudi oglasila.

Samo tekmo pa lahko spremljate v živo na spodnji povezavi.

17.12.2020 ob 9:15

18.12.2020 ob 9:45

19.12.2020 ob 9:45

Več informacij najdete na uradni strani mednarodne sankaške zveze (FIL), kjer bodo objavljeni tudi rezultati.